logo vastgoedkantoor steffimmo

Logiesdecreet - vergunningen

Iedereen die in het Vlaamse Gewest een toeristisch logies wil verhuren of uitbaten en dat aanbiedt aan de markt, moet dat logies vooraf aanmelden of laten vergunnen door het Departement internationaal Vlaanderen (dienst Toeristische Vergunningen).
Aanbieden op de toeristische markt moet ruim geïnterpreteerd worden. Van zodra je een toeristisch logies in Vlaanderen bekend maakt aan de buitenwereld, valt het onder het Toeristische Logiesdecreet. Dat kan via internet, een advertentie in een krant of ledenblaadje, het prikbord van de supermarkt, flyers, enz.

Het Vlaamse Toeristische Logiesdecreet zorgt voor één overkoepelende regelgeving voor alle vormen van verblijfsaccommodatie op de toeristische markt. Het Toeristische Logiesdecreet streeft naar een kwaliteitsverhoging en kwaliteitsgarantie van het hele toeristische logiesaanbod. Elke toerist die in Vlaanderen overnacht, moet op beide oren kunnen slapen. Voor de uitbater schept het decreet eerlijke concurrentie met duidelijke spelregels voor iedereen in het Vlaams Gewest.

Het Toeristische Logiesdecreet is ook van toepassing op de appartementen, studio's en villa's die in vakantieverhuur aangeboden worden. Zij vallen onder de categorie vakantiewoningen. De basiskenmerken van de vakantiewoning en bijhorende minimumnormen zijn door de Vlaamse overheid vastgelegd. De minimumnormen hebben te maken met de inrichting, de sanitaire voorzieningen, de (brand)veiligheid, het comfort, de netheid en hygiƫne en het onderhoud. Zo weet de huurder welke voorzieningen hij mag verwachten. Ook de exploitant weet op die manier welke kwaliteit van zijn logies wordt verwacht en is hij zeker dat de concurrentie dezelfde spelregels moet volgen. Niemand mag nog verhuren als de accommodatie niet voldoet aan de bijhorende voorwaarden.

Afhankelijk van de categorie waartoe het logies behoort, moet het aangemeld worden of moet er een vergunning worden aangevraagd. De exploitant van een vergunningsplichtig logies bewijst dat het aan de basiskenmerken en minimumeisen voldoet door bij de vergunningsaanvraag documenten voor te leggen. De exploitant van een meldingsplichtig logies verklaart op eer dat het zo is. Voor meldingsplichtige verblijven kan u ook vrijwillig een vergunning aanvragen. Het logies moet dan niet meer aangemeld worden. Een (vrijwillige) vergunning geeft u verschillende voordelen: het logies krijgt een herkenningsteken en een comfortclassificatie (sterren) en het mag worden opgenomen in de promotie van Toerisme Vlaanderen.

Wij begleiden en voeren de vergunningsaanvraag kostenloos voor U uit op voorwaarde dat wij beschikken over een exclusief verhuurmandaat. U dient enkel de kost van de eventueel ontbrekende attesten te betalen. Verder bieden wij volgende voordelen aan vergunde vakantiewoningen die bij ons in aanbod zijn :

  • Prominente plaats op onze website
  • Prominente plaats op de website van de gemeente Knokke-Heist
  • Prominente plaats op de website dekust.org
  • Prominente plaats op de website lazee.be
  • Prominente plaats op diverse buitenlandse portaalsites
  • Prominente plaats in onze etalage
  • Prominente plaats op de TV-display in de etalage
  • ...

Steffimmo

Elizabetlaan 355
8301 Knokke-Heist
Tel. 050/51 46 27

Erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar & syndicus BIV nr. 508.178.

Laatste Update 21-01-2015

Toezichthoudende autoriteiten:
- BIV Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel.

© Steffimmo / website design: projectweb - Disclaimer - Privacy

Home
Verkoop
Verhuur
Vakantieverhuur

Hoe werken wij
Referenties
Login-eigenaars
Contactgegevens
Ligging
Team
Links